VEILIGHEID

Algemene veiligheid

Autosport heeft bij sommige mensen de kwalijke reputatie zeer gevaarlijk te zijn. Die reputatie is een historische erfenis, want toegegeven: in de begindagen was autosport een gevaarlijke bezigheid. Voordat de vangrail werd uitgevonden, moesten strobalen de piloten beschermen bij een crash. In historische racewagens waren geen gordels voorzien en droegen de piloten geen helmen zoals nu, maar kalfslederen mutsen. Brandblussystemen en brandwerende kledij bestonden simpelweg niet.

Gelukkig is er intussen veel veranderd en FunQ trekt dan ook volop de kaart van de veiligheid. Daarenboven zijn onze Ginetta G50 en G55 specifiek ontworpen en ontwikkeld voor gebruik op het circuit; het zijn dus geen straatlegale productie-auto’s die werden aangepast voor het circuit. Onze Ginetta G50 en G55 beschikken over een geïntegreerde rolkooi, kuipstoelen met halo’s, een 6-punts veiligheidsharnas, een volledig automatisch brandblussysteem, een crashbox en nog veel meer.  Daarenboven stelt FunQ haar gasten een helm met HANS-systeem ter beschikking. Eventueel kan je ook een brandwerende race overall huren, wat niet alleen de veiligheid bevordert, maar ook het comfort in de auto. En toegegeven, het staat zoveel cooler om in een race overall door de pit-lane te wandelen…

Al deze veiligheidsmaatregelen betekenen natuurlijk niet dat deelnemers aan een track event zich roekeloos kunnen of mogen gedragen. Een trackday is géén wedstrijd en er wordt dan ook verwacht dat alle piloten zich als "gentlemen" gedragen. Met het nodige respect voor elkaar kunnen ongevallen vermeden worden. Aanwijzingen en bevelen van de aanwezige baancommissarissen dienen ten alle tijde te worden opgevolgd.  Piloten die zich als cowboys gedragen, worden hierop aangesproken door de organisator en kunnen de verdere toegang tot het circuit ontzegd worden. FunQ steunt dit beleid voor de volle 100% en verwacht dezelfde instelling van haar gasten.

Als FunQ-gast dien je je bewust te zijn van de mogelijke gevaren, niet alleen op de piste zelf, maar ook ernaast. Je bent als FunQ-gast vrij om je in de pit-lane en de paddock te begeven, maar denk er steeds aan dat ook hier (race) auto’s rijden! 
Open schoenen en shorts horen niet thuis op het circuit en een bovenstuk met lange mouwen verdient de voorkeur. De minimum leeftijd voor passagiers bedraagt 16 jaar en voor piloten 18 jaar. Huisdieren zijn niet toegelaten op het circuit en in de pit-lane.
Het gebruik van een mobiele telefoon, een videocamera of dergelijke in de auto's is ten strengste verboden omwille van de veiligheid.
In bepaalde opzichten is op circuit rijden veiliger dan op de openbare weg. We rijden allemaal in dezelfde richting, dus geen tegenliggers. Er zijn geen zijstraten, noch kruispunten. Bij gebrek aan zwakke weggebruikers tref je ook geen zebrapaden aan.